Kultaseppä Kulmala grundades år 2005 i Ulrikasborg i Helsingfors. Men företagets rötter går mycket längre än så: de går för flera årtionden sedan till byn Käkelä i Orimattila, där den tidigare maskinmästaren för filtskofabriken tillbringade sina gyllene år tillsammans med sitt nyfikna och läraktiga barnbarn Pekka.

Rofyllda men fullt upptagna dagar tillbringades i Käkelä med byggande, snidande, reparerande och trimmande, såvida man inte stannade upp och förundrade sig över de naturliga underverk och skatter som fanns på gårdsplanen. De var nästan lika fascinerande för lilla Pekka, som hemligheterna i jordskorpan med dess vulkaner och glaciärer, smaragder och topaser som avslöjades av en gammal världskarta som hittades i en bokhylla.

När det var dags att fatta beslut om det framtida yrket insåg Pekka att guldsmedslinjen på formgivningsinstitutet Lahden Muotoiluinstituutti skulle vara hans bana. I en guldsmedsyrket skulle alla hans passioner förenas.

Nu är Pekka Kulmala en respekterad guldsmed, vars smycken skapade under hans namn är kompromisslösa handgjorda mästerverk som kombinerar klassiska särdrag med modern formgivning.

”Varje skapelse är precis så stor som ett litet ädelstenssmycke bara kan vara.”

Guldsmedsmästare Pekka Kulmala

Pekka har alltid hittat sin inspiration i naturen. Redan som liten pojke fylldes hans fickor med stenar som han hittade på gårdsplanen, på stränder och längs vägen, och hans tankar flydde till frihet och omgivningar utomhus.

Han laddar sina batterier tillsamman med sin familj på sin egen lilla holme. Genom att följa med holmens natur och årstidernas växlingar tar ämnena till förundran aldrig slut. Fågelskådning, sportfiske och identifiering av träd och stenar tillsammans med sina två döttrar för tankarna bort från vardagen. Uppskattningen och respekten för naturen, den vill Pekka förmedla de till kommande generationerna.

Naturen finns närvarande i Kulmalas smycken, som en iögonfallande harmoni av proportioner, och ofta även i smyckesteman.

Guldsmeder

Det finländska guldsmedsarbetet har en lång tradition som ärorikt upprätthålls av Kulmalas guldsmeder. Alla Kultaseppä Kulmalas unika smycken är handtillverkade i Finland, och med precision baserade på ateljéarbete som tar hänsyn till kundens önskemål.

Jaana Junkkaala

För Jaana Junkkaala har guldsmedsbranschen varit en del av livet i tjugo års tid. Varje gång Jaana, som avlade examen som smyckesdesigner, kommer in i verkstaden, fascineras hon av smedernas skicklighet och de mest fantastiska unika smycken som vi får designa och tillverka för våra kunder.

Förtrollningen av ädelstenar, berättelser om smycken och högklassigt hantverk som förs vidare från den ena generationen till den följande är saker, vilkas stämningar Jaana förmedlar i bilder och ord genom att vara ansvarig för Kultaseppä Kulmalas marknadsföring och företagets visuella värld.

Jaana är Kulmala första parkett inom guldsmedsbranschen, varifrån man kan följa den inhemska spetskompetensen och expertisen, som en respekterad guldsmed och hans begåvade team tillhandahåller. I kundbetjäningen är det viktigt för Jaana att ha ett äkta möte och önskan om att tillverka precis rätt typ, personligt och högklassigt smycke för kunden. Jaana kan träffas hos Kulmala när hon glatt hälsar sittande vid datorn eller mitt bland ädelstenar, dekorationer och minneslappar.