Vastuullinen, aito ja täysin kotimainen jalokivikoru

Kultaseppä Kulmalan uusissa koruissa kimaltaa pientuottajien huuhtoma kulta Suomen Lapista, Luumäen beryllit Etelä-Karjalasta ja ametistit Luoston tunturilta. Kotimaista kultaa ja jalokiviä nähdään harvoin arvokoruissa, vaikka maaperämme tarjoaa mitä upeimpia ja harvinaisempia aarteita. Luonnonläheisyys on suomalaisessa korussa vahvasti läsnä, etenkin, kun materiaali, suunnittelu ja valmistus on kotimaista.

Arvokoru perinteitä ja kotimaista työtä kunnioittaen

Kultaseppä Kulmala on käyttänyt kotimaista Lemmenjoen ja Ivalojoen kultaa jo pitkään joissain sormusmalleissaan, mutta vasta viime aikoina kotimainen kulta on otettu laajemmin tuotantoon kierrätetyn kullan rinnalle. Ajatus Lapin kultamaiden kullasta ja oman maaperämme aarteista luo koruihin aivan oman tarinansa, samalla ylläpitäen suomalaisen kullanhuuhdonnan perinteitä. Kultaa kaivetaan edelleen pitkälti samoin menetelmin, mitä käytettiin jo 1800-luvun lopun kultaryntäyksen aikaan, jolloin Lapin kultamaille suuntasi paljon miehiä kuokkien ja vaskoolien kanssa. Lapista huuhdottu kulta esiintyy luonnossa lähes puhtaina hippuina. Huuhdonnassa ei ole käytetty myrkkyjä, kuten elohopeaa tai syanidia, vaan huuhdonta tapahtuu perinteisesti vaskoolin, veden ja huuhtojan toimesta – luontoa kunnioittaen. 

Vastuullinen koru aidoilla jalokivillä

Kultaseppä Kulmalalla on luultavasti Suomen laajin kokoelma kotimaisia beryllejä. Jalokivien luokituksessa beryllien ryhmään kuuluvat paremmin tunnetut smaragdi ja akvamariini. Luumäen berylleistä sininen luokitellaan akvamariiniksi ja vaaleanvihreä heliodoriksi. Kyseessä on harvinainen jalokivi, sillä Luumäen louhoksen berylliesiintymä on ehtynyt. Kotimaisella beryllillä on siis myös keräilyarvoa. Kultaseppämestari Pekka Kulmala osasi nähdä kotimaisten jalokivien hienouden 2000-luvun alussa, kun hän alkoi keräämään luumäkeläisiä beryllejä kokoelmiinsa. Joukossa on myös isompia, yli 10 karaatin kiviä, jotka on hiottu vuonna 1989 löytyneestä Iso-Elli nimisestä kiteestä. Arvostus kotimaisia jalokiviä kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta ja niistä on suunniteltu asiakkaille upeita uniikkikoruja. Näyttävimmissä Kulmalan suunnittelemissa koruissa kauniiden kivien ympärillä on nähty liitelevän niin kultaisia merilintuja kuin varpusiakin.

Vastuulliset jalokivet ja kotimainen valmistus

Vastuullisuus näkyy materiaalivalintojen lisäksi myös laadukkaassa kultasepäntyössä. Huippuunsa viilattu käsityö, klassinen muotoilu ja vuosikymmenten ajan kehittynyt ammattitaito takaa korulle pitkän käyttöiän. Kultaseppä Kulmalan korut ovat arvokoruja, jotka kantavat perinteitä ja historiaa sukupolvilta toisille. Kultaseppä Kulmalalla koetaan myös vastuuksi jatkaa taidokasta käsityön perinnettä, josta suomalaiset sepät ovat tunnettuja jo Fabergén ajoilta. Kultaseppä Kulmalan muotoilijat ja kultasepät tulevat jättämään jäljen tämän vuosituhannen suomalaiseen koruhistoriaan, joka perustuu korun pitkään käyttöikään ja eettisiin valintoihin.